Hem 2024 2023 Botanik Odling Förväxlingen Historia Medlem

Odlingsåret 2023 (med fröproblem)

                          Till slut blev det i alla fall en liten skörd av sideneterneller...

           Här kan vi se tre varieteter av sideneterneller: några få  vita (med tillnamnet alba),
           rosa med en mörk ring (maculata) och så den ursprungliga som hämtades hem av

           James Mangles (den rosa utan mörk ring).

      Några arrangemang med sideneterneller, roseneterneller, pappersblomster och risp.

Fröproblem 2023

Den försvunna eternellen.

På 1980-talet var det inga problem att hitta fröer av Rhodanthe manglesii (sideneternell) i frökatalogerna i Sverige. Vid den här tiden gick sideneternellen under det botaniska namnet Helipterum manglesii och ibland Rhodanthe manglesii. Den något mer kända Roseneternellen benämndes då Helipterum roseum och ibland Acroclinium roseum.

Numera benämnes roseneternellen oftast som Rhodanthe chlorocephala – och förvirringen har tilltagit till den grad att de båda växterna helt har blandats samman. De senaste åren har sideneternellen försvunnit helt från den svenska marknaden.

2020 2022 2023

2020 såldes det i Sverige fröpåsar från Lord Nelson med bild och text som handlade om sideneternell. Innehållet var dock frö från roseneterneller. Dessa fröpåsar finns inte längre i handeln.

2022 var jag övertygad om att jag hittat rätt fröer i Nederländerna. Fröpåsen visade både bild och text på Rhodanthe manglesii & maculata "Mixed". Efter provsådd visade sig att påsen innehöll frö från roseneterneller. Detta påtalades genom att jag skickade ett mail till den säljande firman (Vreeken´s Zaden) som tyvärr inte svarade.

2023 har roseneternellen och sideneternellen helt blandats samman. Nu säljs frö från roseneternell som om de vore sideneterneller i texten, men bilden visar roseneterneller. Efter att jag skickat mail till firman fick jag ett vänligt svar och löfte att texten på fröpåsarna ska korrigeras vid nästa tryckning.

Skam den som ger sig...

1. Australienspåret

När detta skrives är det april 2023.

Att köpa frö från Sideneterneller är tyvärr inte längre möjligt i Sverige - eller som det verkar i övriga Europa heller. I sideneternellens hemland Australien saluförs den av många fröhandlare. De allra flesta skickar dock inga fröer utomlands, med ett undantag: Australian Seeds.

Från Australian Seeds har jag nu beställt 12 gram av Rhodanthe manglesii - Pink Sunray. För att kunna få hem fröerna till Sverige har jag köpt ett sundhetsintyg (phytosanitary certificate). Jag har också kontaktat importkontrollen på Jordbruksverket och fått veta att försändelserna ibland fastnar i tullen eller i posten.

Fortsättning följer... om fröerna når mig snart och det verkligen är sideneterneller hoppas jag kunna så dem i år.

****************************

Nu är vi inne i andra veckan av maj och jag har just hämtat en försändelse från min brevlåda.

Försändelsen innehåller dels fröer från Helipterum manglesii, Pink Sunray och dels ett sundhetscertifikat (Physosanitary certificate) som utfärdats av australiska myndigheter.

DSC_0275-(2).JPG

2. Polenspåret

Polenspåret börjar faktiskt i England, närmare bestämt hos en firma som heter Gardenseedsmarket. Från denna engelska firma beställde jag för några dagar sedan 2g av Helipterum manglesii (Pink Sunray).

Den 28 april fick jag ett rekommenderat brev från Polen. Det innehöll två påsar från "Premium seeds". Fröpåsarnas bild är på sideneterneller, både rosa och vita. Fröerna kallas här Mangles Everlasting Mixed.

Den ena påsen sparar jag, men den andra har jag öppnat och sått i tre små sålådor.  Det botaniska namnet på påsen är Helipterum manglesii. På engelska kallas fröerna Mangles Everlasting. På franska, italienska och spanska kallas de Acroclinium manglesii. På polska kallas de Suchlin manglesa och på tyska Sonnenflügel manglesii.

Sideneternell-2-maj-3.JPG

            2 maj - Visst syns det små ljusgröna punkter i det mörka?

                      19 maj - Jovisst, nu börjar det likna något...

 

                                27 maj Första krukan.

                                              13 juli - Och så här blev det!

 13 juli - Här blommar Rhodanthe manglesii, från de fröer som köptes från Australian Seeds.

   23 juli - I en större trädgårdskruka blommar också vita ​sideneterneller ​från den fröblandning

               som köptes från Polen via England. (Mangles Everlasting mixed)

                                                       Slutet gott - allting gott!