Hem 2024 2023 Botanik Odling Förväxlingen Historia Medlem

Sideneternell

Rhodanthe manglesii

Rhodanthe_manglesii_(Drake).jpg

Växtbeskrivningen av Rhodanthe manglesii som den

publicerades i Botanical Register 1834 av John Lindley:

Rhodanthe manglesii är en örtartad växt, som härstammar från västra Australien. Den introducerades och odlades i England 1834 från frön som samlats in av James Mangles. Vanliga namn för denna tusensköna inkluderar Pink sunray, Silver bells, Australian strawflower, Timeless rose eller Mangles everlasting.

Blomhuvudet är gult och omgivet av rosa eller vita buketter, dettakommer från nickande, silverfärgade, pappersartade högblad som bildar klockliknande knoppar under augusti till oktober i dess ursprungliga livsmiljö.

Växten är smal och upprätt och varierar i höjd från 0,1 till 0,6 meter, och växten täcker ofta områden med sandiga, eller leriga jordar. 

Första gången sideneternellen blommade i Europa var hemma hos James Mangles bror Robert, Esq. of Sunning Hill 1833.

Teckningen är skapad av Sarah Drake i september 1833. Den illustrerar växtbeskrivningen av Rhodanthe manglesii i Botanical Register.

Rhodanthe manglesii (var) Maculata med den mörka ringen är en variant av sideneternellen liksom Rhodanthe manglesii Alba som är vit.

Rhodanthe manglesii (var) Maculata

från Louis van Houtte´s Flore des serres

et des jardins de l´Europe 1845.

Mangles rhodanthe, Rhodanthe manglesii.

Handkolorerat kopparstick av

Frederick W. Smith efter J. Hart från John Lindley

och Robert Sweets Ornamental Flower Garden and Shrubbery, G. Willis, London, 1854.

Helipterum manglesii

Pink Sunray, Mangles' Everlasting

(Captain James Mangles, 1786-1867)

En smal, förgrenad ettårig med trådiga stjälkar och hjärtformade, gråaktiga gröna blad. Snygga, nickande knoppar som silverklockor öppna för känsliga rosa eller vita blomhuvuden, 2,5 cm i diameter. En mörkare rosa ring som inringar den gula skivan ger ofta intresse för de rosa huvudena.

En frökatalog från Melbourne från 1880-talet listade många dubbla och färgade former av Rhodanthe manglesii, som den då kallades. Dessa dagar många färgade former kommer från ett paket frö, men den enda speciella formen som erbjuds är den lilla som kallas H. manglesii 'Silver Bells'.

Australian Daiseys for gardens and floral art

Maureen Schaumann, Judy Barker and Joy Greig

of the Australian Daisy Study Group 1987

Helipterum

Det finns ett hundratal arter av Helipterum i världen, sextio eller mer av dem förekommer endast i Australien och resten i Sydafrika. Släktet består huvudsakligen av ettåriga växter som omvandlar barmarken av inlandet till en blommig matta efter ett rikligt regn. Resten av arten är perenner eller små buskar.

De flesta Helipterumarter är kända som evighetsblommor eftersom färgen och formen på deras blomhuvuden behålls när de torkas. De identifieras främst på sådana egenskaper som:

Växtens utseende - storlek och bladstorlek, form och grad av hårighet.

Blomhuvuden - storlek och färg och om de förekommer var för sig eller i klasar.

Stjälklängd, hårighetsgrad och om de är enkla eller förgrenade.

Odlingen är i allmänhet lätt. De flesta arter föredrar full sol och väldränerad jord. Att klippa blommorna, regelbunden gödsling och vattning kommer att resultera i mer blomhuvuden och en längre blomningstid. Bekämpningsåtgärder mot sniglar är viktiga.

Förökning av ettåriga växter går vanligtvis snabbt och enkelt från frö.

Australian Daiseys for gardens and floral art

Maureen Schaumann, Judy Barker and Joy Greig

of the Australian Daisy Study Group 1987