Hem 2024 2023 Botanik Odling Förväxlingen Historia Medlem
James Mangles The Swan River Colony Sir James Stirling Lady Ellen Stirling James Drummond Georgiana Molloy

James Mangles

James Mangles (1786 – 18 november 1867) var en officer vid Royal Navy, naturforskare, trädgårdsodlare och författare. Han tjänstgjorde under franska revolutionen och Napoleonkrigen och steg till kaptensgraden. Under efterkrigstiden, med sina bröder Robert och George, som delade hans intressen för trädgårdsodling, botanik och växtinsamling, var James aktivt involverad i det botaniska, trädgårds- och kommersiella livet i det tidiga koloniala västra Australien.

Mangles var son till John Mangles (1760–1837), bror till James Mangles (1762–1838), parlamentsledamoten.  Han gick in i flottan i mars 1800, ombord på fregatten Maidstone, med kapten Ross Donnelly, som han 1801 följde till Narcissus. Efter aktiv tjänstgöring vid Frankrikes kust, vid reduktionen av Godahoppsudden och vid de brittiska invasionerna av Río de la Plata, befordrades han den 24 september 1806 till löjtnant av Penelope, där han, i Februari 1809 var han närvarande vid reduktionen av Martinique.

.

1811 utsågs Mangles till Boyne och 1812 till Ville de Paris, flaggskepp i Sir Harry Burrard Neales engelska kanal. 1814 var han förste löjtnant av Duncan, flaggskepp för Sir John Beresford på sin resa till Rio de Janeiro. Han skickades hem som tillförordnad befäl över slupen, Racoon och bekräftades i graden av kapten den 13 juni 1815. Detta var hans sista tjänst flytande.

År 1816 lämnade Mangles England, tillsammans med sin gamla messmate i Narcissus, kapten Charles Leonard Irby, på vad som visade sig vara en lång turné i Europa, Egypten, Syrien och Mindre Asien. De reste med William John Bankes och Thomas Legh. Mangles valdes till Fellow of the Royal Society 1825 och var 1830 medgrundare och en av de första stipendiaten och medlemmarna i rådet i Royal Geographical Society.

.

År 1831 besökte Mangles Swan River Colony i Australien. Hans kusin Ellen Stirling (född Mangles) var hustru till löjtnantguvernör James Stirling. När han återvände gick Mangles i affärer med sin bror Robert och gav James Drummond i uppdrag att samla frön, växter och herbarieexemplar, som de sålde till plantskolor. Mangles korresponderade med flera medlemmar av Swan River Colony angående frågor av botanisk natur. Kolonisterna inkluderade Georgiana Molloy, George Fletcher Moore, kapten Richard Goldsmith Meares, Ellen Stirling, James Drummond, Henry Mortlock Ommanney och Sir Richard Spencer.

.

Namnen på flera västra australiensiska växter hedrar medlemmar av familjen Mangles, inklusive blomemblemet från delstaten Western Australia, Anigozanthos manglesii (den röda och gröna eller Mangles kängurutass), uppkallad efter Robert, som odlade exemplaret från frö i sin engelsk trädgård; och Melaleuca manglesii, Grevillea manglesii, Rhodanthe manglesii och Ptilotus manglesii (pom poms), uppkallade efter James.

.

Mangles dog i Fairfield, Exeter, den 18 november 1867, 81 år gammal.

Floral Calender

När The Floral Calendar publicerades 1839 märktes det i J C Loudons 'Gardener's Magazine' i följande termer: "Capt Mangles är redan så välkänd för blomstervärlden, genom det stora antalet vackra australiensiska växter han har introducerat, att något från hans penna om ämnet blommor kommer med ett speciellt intresse." Loudon fortsätter med att förklara att boken faktiskt är det. "en beskrivning, illustrerad av plattor, av kaptenens eget hus i Cambridge Terrace...".