Hem 2024 2023 Botanik Odling Förväxlingen Historia Medlem
James Mangles The Swan River Colony Sir James Stirling Lady Ellen Stirling James Drummond Georgiana Molloy

Sir James Stirling

Sir James Stirling, den första guvernören i västra Australien, varfödd 1791, den femte sonen av åtta av de femton barnen till Andrew Stirling, från Drumpellier, Lanarkshire. Hans mamma, Annevar hans fars första kusin, dotter till amiral Sir Walter Stirling och syster till Sir Walter Stirling, förste baronet av Faskine.

Familjen Stirling var välkänd och hyllad i flottan 1700-talets annaler. Det var naturligt för James att gå in i flottan och vid 12 års ålder gick han med som en förstklassig volontär,går ombord på butiksfartyget Camel för Västindien.

År 1827 seglade kapten James Stirling till västra Australien för att leta efter en ny plats att bygga en koloni på. Han såg Svanälvens "rika jordmån" och tyckte att det såg ut som en vacker plats. Britterna var entusiastiska över möjligheter som en ny koloni erbjuder. Denna spänning kallades "Swan River mania".

Två år senare kom Stirling tillbaka med nybyggare för att starta Swan River Colony och den 12 augusti 1829 grundades platsen för Perth.

Livet i den nya bosättningen visade sig vara hårt. Till att börja med levde marken redan på av Whadjukfolket. Dessutom fanns det inga byggnader eller vägar, och marken var svår att röja och odla grönsaker på.